Fris koor met geschiedenis zingt Matthäus Passion

Door Louis Runhaar

De 14de-eeuwse Buitenkerk in Kampen vormt op zaterdag 4 april het decor voor de

Matthäus Passion van J.S. Bach. ‘De Matthäus’ wordt uitgevoerd door het koor ARISE, waarmee het zijn 35-jarige bestaan viert.

Bloei

Het jubilerende koor bevindt zich de bloei van zijn leven. De zangers en zangeressen, afkomstig uit de wijde omtrek van Kampen, zijn over de jaren op elkaar ingespeeld geraakt en hebben zo hun eigen klank gevonden.

Overstap

Het koor begon in de jaren ’70 als gospelkoor onder leiding van Wolfried Kaper, met Jos Mulder als repetitor. Een tiental jaren later werd met de Markus Passion van Kaiser de overstap gemaakt naar klassieke muziek. In de jaren die volgden, werd het repertoire uitgebreid met werken van Bach, Händel, Mozart, Fauré en Purcell.

Swing

De wortels van het koor werden echter nooit uit het oog verloren. De oorspronkelijke ‘swing’ bleef weerklinken in de eeuwenoude werken, maar ook in moderne composities van Reuland, in de exotische klanken van Ramirez en in werken van de eigen dirigent Wolfried Kaper.

Benefietconcerten

ARISE behield zijn frisheid door de gestage aanwas van nieuwe leden, de muziekliefde van de ervaren musici en de wisselende projecten, waaronder benefietconcerten voor Amnesty International, Mappa Mondo, Warchild en Vluchtelingenwerk,

Veertigdagentijd

De Matthäus Passion wordt in de laatste week van de Veertigdagentijd uitgevoerd onder muzikale begeleiding van het ‘bevriende’ Ensemble Conservatoire uit Zwolle en in samenwerking met leden van het Kampen Boys Choir. Solisten zijn Harry van Berne (evangelist), Bert van de Wetering (Christus), Marjorie Ginczinger (sopraan), Petra Stoute (alt), Edwin van Gelder (tenor) en Ira Spaulding (bas).

Informatie

Het concert wordt uitgevoerd in de Buitenkerk, Buitennieuwstraat 101 in Kampen.

De aanvang is 19.30uur, de deuren gaan open om 18.45 uur..Toegangsprijs is 30 euro aan de kerk; 25 euro in de voorverkoop (incl. consumptie)

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar bij onderstaande adressen:

Els Riesebosch - 038 4226111 (op werkdagen van 18.00 tot 20.00 uur)

Blue Music - Oudestraat 24 - 8261 CP Kampen - tel. 038 333 33 68

Boekwinkel De Rank - Oudestraat 17 - 8261 CC Kampen - tel. 038 3322981

Bij de leden van ARISE of via de website www.arisekampen.nl