HARDERWIJK - Vanzelfsprekend kunnen we naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een mooie uitvoering van de Matthäus- of Johannes Passion. Of naar de Grote Kerk van Naarden. Maar wie die rit liever bespaart, kan ook gewoon op de Veluwe blijven.

Op uitnodiging van de Stichting Bach Passionen Harderwijk, voert Kleinkoor Caprice dit jaar wederom de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. Het concert vindt plaats op zaterdag 8 maart 2008 om 19.00 uur in de Grote Kerk van Harderwijk. Kleinkoor Caprice bestaat dit jaar 25 jaar. Met de Mätthaus Passion luidt het koor het jubileumjaar in.

Caprice wordt begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum. Dit orkest bestaat uit professionele musici die het stuk op authentieke wijze uitvoeren. Het ensemble speelt uitsluitend op instrumenten die in de 17e of 18e eeuw zijn gebouwd, of op historisch getrouwe replica's.

Florilegium Musicum (muzikale bloemlezing) werd in 1979 opgericht door violist Martin Sonneveld. In de loop der jaren heeft het ensemble zich ontwikkeld tot een beroepsorkest met gespecialiseerde barokmusici uit binnen- en buitenland, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen. Indien het uit te voeren werk dat vereist, wordt de vaste kern uitgebreid met meer strijkers, blazers of slagwerk. Ook wordt er soms in kleine, enkele bezetting gemusiceerd.

Een aantal leden van Florilegium Musicum bespeelt meer instrumenten, zoals viola da gamba, viola d'amore, hobo da caccia, cornetto of blokfluit. Op het repertoire staan bijna alle standaard koorwerken uit de Renaissance tot en met de Klassieke periode. Ook speelt het orkest regelmatig instrumentale werken, zodat een koorprogramma aangenaam aangevuld kan worden met een werk in de stijl van het betreffende concert.

Vanzelfsprekend worden in overleg ook steeds nieuwe of onbekende werken toegevoegd aan het repertoire. Een groeiend aantal koordirigenten is geïnteresseerd in de uitvoeringspraktijk van oude muziek, en doet een beroep op Florilegium Musicum, zodat zij zich verzekeren van een orkestbegeleiding met een transparant klankbeeld, nauwgezette articulatie en tekstvolging. Dit heeft geresulteerd in een jarenlange samenwerking met een groot aantal koren.

Verder werken mee de solisten Frank Fritschy (tenor) als evangelist, Mitchell Sandler (bariton) als Christus, Mathijs van Mesdag (bas, aria's), Marjon Strijk (sopraan), Maria den Hertog (alt) en Joost van der Linden (tenor, aria's). Deze zes vocale solisten zijn landelijk zeer bekend en hebben hun sporen op het concertpodium ruimschoots verdiend.

Tenslotte werken aan deze uitvoering ook de leden van het tienerkoor de Veluwsche Sanghertjes mee. Erik-Jan van der Hel bespeelt het orgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Bram Stellingwerf.

Bron: De Stentor